Menyknapp

Logga in / Webmail

Kontakta oss

Webbhotell och serverhotell

Konferensteknik och tolktjänster

Kurser och utbildningar

Övriga tjänster

Om Barents hus

Referenser

Distanskurs:
Photoshop

Lär dig Photoshop! Kursen är anpassad för alla, inga förkunskaper krävs. Från 1445 kr!

Distanskurs:
SketchUp

En gedigen kurs i det gratis 3D-modellerings-programmet SketchUp! Inga förkunskaper krävs. Från 1445 kr!

Kurs: Wordpress

Den kostnadsfria platt-formen Wordpress låter dig skapa webbplatser direkt i webbläsaren. Från 600 kr!

Distanskursen i SketchUp

3D-modellering har länge varit väldigt komplicerat och programmen har kostat multum.

Idén med SketchUp var att vända på det hela och göra ett lättanvänt 3D-program som dessutom var alldeles gratis! Och det har minst sagt lyckats: SketchUp används numera världen över i allt från arkitektkontor och myndigheter till laptopen i sommarstugan, och det är de stora programjättarna som fått anpassa sig efter SketchUps nya grepp.

SketchUp låter dig lätt och smidigt bygga modeller av hus, rum, bilar, miljöer, eller vad du nu vill, som du sedan kan färga, vrida, vända och mixtra med precis som du vill.

 

Hur du läser kursen

Du kan välja att läsa endast grundkursen (7 lektioner) eller fortsättningskursen (7 lektioner). Då får du tillgång till kursmaterialet i 16 veckor, samt handledarhjälp när du själv tycker du behöver det.

Du kan även välja att läsa kursen som ett paket där både grundkursen och fortsättningskursen ingår. Då får du tillgång till allt material i ett helt år, samt handledarhjälp när du tycker du behöver det.

Allt kursmaterial finns på en särskild webbplats som du får tillgång till i samband med kursstarten. Det enda du som deltagare behöver är tillgång till Internet och SketchUp -- och programmet är som sagt helt gratis att ladda ned! (Det finns instruktioner på hur du skaffar programmet i grundkursens första lektion.)

Materialet är lättläst och pedagogiskt utformat så att även de som aldrig använt SketchUp eller sysslat med 3D-grafik förut lätt kan hänga med. Allt beskrivs med tydliga exempel och bilder som visar precis vad du gör, hur du gör det, och varför.

Den här distanskursen drivs helt över nätet. Det sker alltså inga fysiska träffar, och det finns inget fastslaget schema: Du läser kursmaterialet där du vill och när du vill, och du väljer själv om du vill kontakta handledaren.

Kursen är uppdelad i en grundkurs där vi tittar på de mer grundläggande funktionerna som krävs för att bygga modeller av olika slag, samt en fördjupningskurs där vi tittar närmare på detaljer och mer avancerade funktioner. Om du vill se hur kursen ser ut och är uppbyggd så kan du gärna besöka kursmaterialets webbplats på http://distans.svefi.net/sketchup.

Om du använt programmet förut men är osäker på vilken del du vill läsa rekommenderar vi grundkursen eftersom det alltid finns detaljer och funktioner du kanske missat eller som tillkommit sen sist. Men du väljer förstås själv vilken del du vill läsa när du anmäler dig.

[ Detta är en privat distanskurs, vilket innebär att den ej är CSN-giltig och ej räknas som reguljära studier. Kursen är å andra sidan mer flexibel till utförandet, så du väljer helt själv vad, när och hur du vill läsa ditt material. Utöver själva kurstiden finns det inga scheman eller hållpunkter att tänka på. ]

 

Anmäl dig till kursen här ▶

 

 

 

Distanskursen i Photoshop

I den här distanskursen får du lära dig hantera Adobe Photoshop, världens mest populära grafikprogram! Du får prova på alla funktioner och finesser en vanlig användare kan ha nytta av, och du får även använda dem i en mängd kreativa övningar så att du verkligen nöter in dina nya kunskaper.

Kursmaterialet är lättläst och pedagogiskt utformat så att även de som aldrig använt Photoshop förut lätt kan hänga med. Allt beskrivs med tydliga exempel och bilder.

Du kan välja att läsa endast grundkursen (10 lektioner) eller fortsättningskursen (7 lektioner). Då får du tillgång till kursmaterialet i 16 veckor, samt handledarhjälp när du själv tycker du behöver det.

Du kan även välja att läsa kursen som ett paket där både grundkursen och fortsättningskursen ingår. Då får du tillgång till allt material i ett helt år, samt handledarhjälp när du tycker du behöver det.

Allt kursmaterial finns på en särskild webbplats som du får tillgång till i samband med kursstarten. Det enda du som deltagare behöver är tillgång till Internet och Photoshop.

Den här distanskursen drivs helt över nätet. Det sker alltså inga fysiska träffar, och det finns inget fastslaget schema, utan du läser kursmaterialet där du själv tycker och när du själv har tid och kontaktar handledaren med dina övningsresultat eller om du råkar ut för något problem med kursen.

Om du studerat eller använt programmet förut men är osäker på vilken del du vill läsa rekommenderar vi grundkursen eftersom det alltid finns detaljer och funktioner du kanske missat eller som tillkommit sen sist. Men du väljer förstås själv vilken del du vill läsa när du anmäler dig!

Kursen går att läsa med alla versioner, från gamla Photoshop 7 till den senaste Photoshop CC-utgåvan. (Det kommer en ny varje år.)

Vi rekommenderar att du använder Photoshop CC, då får du tillgång till det största och fräschaste kursmaterialet!

 

Hur du skaffar Photoshop

Programmet brukade kosta väldigt mycket att köpa, men i och med version Photoshop CC så har det ändrats: Nu betalar du istället för programmet med en månadskostnad. Den brukar ligga på ungefär 100 kr. Då har du dessutom alltid tillgång till den allra nyaste versionen -- samt alla äldre versioner, om du hellre använder dem!

Det finns alltid olika erbjudanden på www.adobe.se där du kan köpa Photoshop samt andra program i olika paket.

(Det är ofta billigare att köpa ett paket med flera program i än att bara köpa ett enskilt program. Så om du köper exempelvis paketet Fotografi så får du både Photoshop och fotoprogrammet Lightroom för en billigare total månadskostnad än om du bara köpt Photoshop.)

[ Detta är en privat distanskurs, vilket innebär att den ej är CSN-giltig och ej räknas som reguljära studier. Kursen är å andra sidan mer flexibel till utförandet, så du väljer helt själv vad, när och hur du vill läsa ditt material. Utöver själva kurstiden finns det inga scheman eller hållpunkter att tänka på. ]

 

Anmäl dig till kursen här ▶

 

 

Kurs i Wordpress

Vi lär dig skapa och underhålla dina egna webbsidor med den populära och kostnadsfria plattformen Wordpress, som gör det komplicerade kodandet åt dig. Allt du behöver göra är att skriva in text och lägga in bilder. Men det går naturligtvis att göra mer avancerade saker med.

Det hela fungerar så att vi installerar Wordpress-programmet på din webbplats. (Om du inte har en egen så kan du köpa en hos oss för en uppläggskostnad på 120, sedan 29 kr i månaden som betalas årsvis.)

När Wordpress är installerat på din webbplats så går vi igenom hur du kommer åt programmet och hur du använder det för att bygga ett par sidor.

Du behöver inte ha någon tidigare efarenhet av att skapa webbsidor, men viss grundläggande datorvana underlättar!

De stora fördelarna med Wordpress är att du lätt kan redigera och ändra i din webbplats direkt i din webbläsare, och att du lätt kan lägga till "svåra" saker som kontaktformulär och bildgallerier genom att bara klicka bland Wordpress tusentals moduler.

Du kan välja mellan en grundkurs på ungefär 2 timmar för 600 kr, eller en mer djupgående halvdagskurs för 900 kr.

Kursen hålls på Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda (adress: Torget 3, Haparanda).

När du är klar har du fått lära dig hur Wordpress fungerar och kan börja jobba med din egen webbplats på riktigt.

 

Anmäl dig till kursen här ▶